Participa des del 2009 en diversos processos articulats en la Xarxa de Germanor i Solidaritat amb Colòmbia (REDHER), en els quals ha destacat per la seua representativitat en sectors juvenils, de formació i construcció d’organització comunitària. Va ser Secretari Tècnic del Congreso de los Pueblos entre 2016 i juny de 2018, i actualment és membre de la comissió internacional. També va participar activament, en el temps en què es va trobar privat de la llibertat, en el Moviment Nacional Carcerari (MNC) que és una expressió organitzativa de les persones privades de la llibertat, els seus familiars i organitzacions defensores dels drets humans.

Les persecucions cap a Julián Andrés Gil Reyes van començar a detectar-se l’any 2017. Va ser detingut al juny del 2018 en el seu lloc de treball, les oficines del Congreso de los Pueblos a Bogotà, en el marc d’un muntatge judicial i una estratègia de persecució i estigmatització contra les organitzacions populars a Colòmbia. Va quedar privat de la llibertat des del 2018 al 2020. Al novembre del 2020, després de 30 mesos d’un injust empresonament en un presidi d’alta seguretat, la seua defensa (assumida per la Fundació Comité de Solidaritat amb els Presos Polítics) va poder provar que va ser víctima d’un muntatge judicial i va eixir absolt amb absoluta certesa en tots els càrrecs en contra seua.

El Congreso de los Pueblos es dedica a implementar els mandats dels processos que el conformen. Treballa per la construcció del poder popular en els territoris, creant alternatives internacionalistes, generant pràctiques i propostes en contra del patriarcat, del capitalisme, del colonialisme i de l’imperialisme. Les seues eines són la formació popular i comunitària, la comunicació, la mobilització social, la denúncia de les violacions dels drets humans, la generació d’una economia pròpia i la defensa de la pau com un dret fonamental dels pobles.