A tot el planeta, centenars de milers de persones lluiten cada dia per salvaguardar el patrimoni natural de la humanitat i assegurar que els drets humans universals són respectats. En molts països, aquesta tasca pot esdevenir molt perillosa. Amenaces, criminalització, assenyalament, detencions, empresonament, agressions, violacions i fins i tot assassinats. Des del Programa Valencià de Protecció Integral i d’Acolliment de Defensors i Defensores de Drets Humans tractem, no soles d’oferir un refugi a algunes d’aquestes persones que més urgentment ho necessiten, sinó també conscienciar la societat valenciana que la defensa del medi ambient i dels drets humans a qualsevol part del món és també la defensa del medi ambient i dels drets humans a casa nostra. Perquè l’escalfament global, l’aire net o els mars vius, igual que la democràcia i la llibertat, no entenen de fronteres ni quilòmetres, i una degradació en un lloc remot acaba suposant una degradació també ací.

El 29 de novembre se celebra el Dia Internacional de les Defensores dels Drets Humans, impulsada per l’ONU precisament per reconèixer la tasca de les dones que lluiten contra projectes destructius amb la natura, contra la violència sexual i pels drets humans. Al voltant d’acte dia i del 10 de desembre –Dia Internacional dels Drets Humans- plantegem una sèrie de trobades i actes per difondre la situació d’aquestes defensores perseguides als seus països, amb el suport de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).

 Dilluns 30 de novembre hem organitzat una trobada amb defensores de la vida, com les colombianes Claribel Bonilla i María Eugenia Cruz, l’argentina Laura Salomé i la valenciana Marcela Bahamón, que serà retransmesa des del canal de Youtube València Defensa.

 El 10 de desembre presentem el video-joc «Choose you leader», una ferramenta lúdica i educativa que permetrà als jugadors posar-se en la pell d’una comunitat amenaçada per diferents supòsits –els seus recursos, un desallotjament, un desplaçament- i idear estratègies de resistència.

El mateix dia s’inaugura a Castelló l’exposició fotogràfica «Viure defensant drets», que s’estarà a l’Espai Cultural Menador fins al 9 de gener. 

Finalment, el 17 de desembre tindrem la trobada virtual «Defensar el territori és defensar els drets humans», també al canal de Youtube de València Defensa.