Defensora dels drets humans i de la mare terra, pertany al poble Maia h’ich’e.

Soc defensora de drets humans i de la mare terra, integrant del Comité de Desenvolupament Llaurador de Guatemala que va nàixer l’any 1992 ,fa 30 anys, amb 17 socis llauradors entre homes i dones i hui tenim presència en els 22 departaments de Guatemala, i som més 100.000 persones llauradores i indígenes del camp i la ciutat les que participem activament.

M’involucre des de fa 17 anys, començant com a sòcia en la meua comunitat , durant aquests anys he estat treballant en la dinamització comunitària i actualment soc la coordinadora de la Xarxa Nacional de Dones de CODECA. Tot aquest treball l’he realitzat sent mare.

 

Blanca Julia va participar activament l’any 2008 en les jornades de recullida de les més de 100 mil signatures que es van presentar al Congrés de la República en suport a la petició de revisar el conveni de concessió de la distribució de l’energia elèctrica que permetera la nacionalització de l’energia i evitar els cobraments excessius per part de l’empresa Energuate, que brindava un servei deficient a la població.

El 26 de juny de 2014, Blanca Julia Atjún, Mauro Vay i Mariano García (integrants de CODECA) van ser detinguts il·legalment i empresonats injustament en situació de presó preventiva durant 96 dies, sense que existira cap ordre de captura en contra d’ells.

L’any 2015 va haver-hi una sentència condemnatòria pel delicte de “Cas especial d’estafa en grau de temptativa”, delicte que no existeix en el Codi Penal Guatemalenc. Seguidament es va aconseguir resolució absolutòria a les Sales d’Apel·lació i Cassació.

El Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, en el seu 75é període de sessions (18 a 27 d’abril de 2016) va emetre l’Opinió núm. 19/2016 sobre aquest cas, en el qual es recullen entre altres, “que la detenció del Sr. Vay, el Sr. García i la Sra. Ajtun va ser violadora del dret a la llibertat de pensament i expressió.”

Fins hui el moviment CODECA ha sigut una de les organitzacions més perseguides, criminalitzades  i amb dirigents assassinats al país, des del 2018 han assassinat a 23 persones que exercien lideratges en diferents estructures del moviment.

A més de la difamació i estigmatització a través dels mitjans de comunicació corporatius, els atacs que han afrontat les persones organitzades en CODECA han sigut: atacs físics pallisses  detencions arbitràries, amenaces per telèfon, amenaces verbals, segrestos, processos penals, empresonament, assassinats. També s’han registrat casos d’atacs a l’oficina de l’organització, atacs en les comunitats, sabotatges, intent de fragmentació comunitària i atacs a les activitats (sobretot en mobilitzacions, reunions i jornades formatives).

Després de la detenció il·legal, la defensora ha continuat patint una sèrie d’amenaces directes; ha sigut víctima d’una campanya de difamació i estigmatització a través de diferents mitjans de comunicació.

Pots conéixer més sobre la història de Blanca Julia i les comunitats que acompanya, en les següents publicacions editades per Mundubat.

Blanca Julia Ajtun

Comunidad Navajoa

Comunidad El Camarón