Defensora dels drets humans, la terra i el territori. Pertany al Coordinador Nacional Agrari (Colòmbia).

 

Des dels 13 anys he assumit un clar compromís social, als 14 anys em vaig vincular al Comité de Participació Comunitària del Municipi Dagua, Vall del Cauca, per a treballar en la defensa de les comunitats i els seus territoris.

Els meus avis, la meua mare eren llauradors. Fins als 8 anys vam estar al  camp, després la violència en el període que anomenem la violència partidista en la dècada dels cinquanta, on les oligarquies representades en els dos partits: Liberal i Conservador, van sotmetre als camperols  a una guerra partidista que van deixar sense terra a gran part de la pagesia, que es va haver de desplaçar cap a les ciutats per a posar fora de perill a les seues famílies.

La necessitat de cultivar els nostres propis aliments a través dels ensenyaments dels meus majors sempre ha sigut el que m’ha motivat i identificat amb la lluita llauradora, l’exigència dels seus drets i la necessitat d’organitzar-nos per a ser més fortes  i aconseguir que s’implementen polítiques per a viure millor i en dignitat.

En 1998 a causa de la violència paramilitar que fa presència al  territori vam haver de desplaçar-nos amb la meua família. En aquest temps em vaig vincular al Comité Permanent per la Defensa dels Drets Humans i a la Coordinadora Nacional Agraria (CNA).

El treball organitzatiu i de defensa del territori mai ha sigut fàcil, molts líders llauradors, afrodescendents, indígenes i les persones defensores hem sigut víctimes de l’Estat i de grups al marge de la llei. La persecució sempre ha sigut ací, de manera amenaçadora, han posat en risc la nostra vida, la de les nostres famílies i els nostres processos.

Hem patit empresonaments, desplaçaments i tota classe d’amenaces a les nostres vides.

Sobre el CNA, Magali Pino escriu:

Som la Coordinadora Nacional Agraria de Colòmbia –CNA-, els llauradors i llauradores pobres, petits i mitjans productors agropecuaris, indígenes i afrocolombians, llauradors sense terra, obrers i jornalers que ens exercim en l’agrari, el rural, la pesca, l’agro-mineria, el treball associatiu i cooperatiu.

Iniciem des del 18 de febrer de 1997 tot un procés de coordinació col·lectiva, per a la consulta, discussió i plantejament d’iniciatives agràries apropiades per al camp colombià i que són el reflex dels interessos populars i de la condició de la nostra base social.

La qual, durant els anys huitanta i noranta, va experimentar nefastes transformacions a causa de la política neoliberal imperant en aqueix moment, que pràcticament va liquidar els avanços que existien en la política pública de caràcter social i agrícola a Colòmbia; portant una greu crisi en la producció alimentària nacional que va afectar en la seua majoria als petits i mitjans productors de café, cotó, papa, arròs i altres cultius de “pancoger”.

Davant d`aquesta crisi, es van generar massives mobilitzacions sectorials i regionals exigint la seua solució, de la qual cosa van sorgir diverses organitzacions llauradores, que al febrer de 1997 durant la realització del primer Fòrum Nacional Agrari van donar origen al Coordinador Nacional Agrari -C.N.A.

Des dels seus inicis, el Coordinador Nacional Agrari ha pres part i ha realitzat mobilitzacions regionals i nacionals, marxes regionals i cap a les ciutats han fet part de la nostra acció política, generant un moviment social amb propostes alternatives en la defensa de la pagesia i de la població rural.

Com a C.N.A. promovem les decisions col·lectives a partir de la concertació interna i la consulta permanent amb la base social, orientant la lluita popular agrària des de la reflexió i el reconeixement de les experiències que han posat en marxa altres moviments agraris de Llatinoamèrica.

De la mateixa manera, propendim pel desenvolupament humà integral: vida digna en el camp, sobirania popular, reforma agrària integral, preservació dels recursos naturals i recuperació ambiental en pro de l’enfortiment i respecte a la identitat llauradora i el seu hàbitat.

En l’actualitat som una Associació Nacional Camperola legalment constituïda amb la participació de més de 60 organitzacions de base i presència en 22 departaments de Colòmbia.

Som la força del camp, som CNA.”

Pots trobar més informació a:

https://www.cna-colombia.org/inicio/